21 Sie 2015, Pią 10:24, PID: 463320
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21 Sie 2015, Pią 11:02 przez masterblaster.)
Napiszę coś jeszcze w dużym skrócie, co często się powtarza na forum.
Przepis na fobika:
1. Słaba metylacja DNA => nienormalnie wysokie poziomy histaminy => objawy nietolerancji histaminy; przewlekłe stany zapalne; zaburzenia urojeniowe (fundament specyficznej filozofii życiowej); lęki, obsesje, depresja, przewrażliwienie.
2. Przewlekły, wysoki poziom stresu oksydacyjnego => zmiany nastroju, rozdrażnienie, napady agresji (myśli autodestrukcyjne).
3. Byle jakie odżywianie => wzmacnianie zaburzeń metylacji, podnoszenie stresu oksydacyjnego i psychicznego jeszcze bardziej.
4. Niesprzyjające środowisko społeczne => dodatkowy stres psychiczny => zaburzenia odżywiania => wzmacnianie wyżej wymienionych zaburzeń metabolizmu.
Dwa pierwsze czynniki mogą wiązać się z genetyczną predyspozycją - ale da się to korygować/kontrolować za pomocą czynników epigenetycznych (w tym: odżywianie, styl życia)..
Przepis na fobika:
1. Słaba metylacja DNA => nienormalnie wysokie poziomy histaminy => objawy nietolerancji histaminy; przewlekłe stany zapalne; zaburzenia urojeniowe (fundament specyficznej filozofii życiowej); lęki, obsesje, depresja, przewrażliwienie.
2. Przewlekły, wysoki poziom stresu oksydacyjnego => zmiany nastroju, rozdrażnienie, napady agresji (myśli autodestrukcyjne).
3. Byle jakie odżywianie => wzmacnianie zaburzeń metylacji, podnoszenie stresu oksydacyjnego i psychicznego jeszcze bardziej.
4. Niesprzyjające środowisko społeczne => dodatkowy stres psychiczny => zaburzenia odżywiania => wzmacnianie wyżej wymienionych zaburzeń metabolizmu.
Dwa pierwsze czynniki mogą wiązać się z genetyczną predyspozycją - ale da się to korygować/kontrolować za pomocą czynników epigenetycznych (w tym: odżywianie, styl życia)..