29 Wrz 2010, Śro 20:42, PID: 224211
W omega-3 trzeba pamiętać o kilku sprawach:
-ryby są przereklamowane (mają wprawdzie dużo omega-3, ale co z tego, jeśli podczas pieczenia/smażenia większość z nich się rozkłada lub uszkadza i potem takie uszkodzone są wbudowywane w błony komórkowe)
-w aptekach sprzedawane są suplementy omega-3, jednak należy patrzeć na ich skład-najważniejszy jest ALA, bo z niego organizm może wytworzyć DHA i EPA, natomiast na odwrót już nie, a ALA jest również potrzebny i to w większych dawkach niż DHA i EPA
-wszelkie specyfiki przechowywać w odpowiedniej temperaturze i z dala od światła
-należy je przyjmować min 3 miesiące , w lato ostrożnie
-ryby są przereklamowane (mają wprawdzie dużo omega-3, ale co z tego, jeśli podczas pieczenia/smażenia większość z nich się rozkłada lub uszkadza i potem takie uszkodzone są wbudowywane w błony komórkowe)
-w aptekach sprzedawane są suplementy omega-3, jednak należy patrzeć na ich skład-najważniejszy jest ALA, bo z niego organizm może wytworzyć DHA i EPA, natomiast na odwrót już nie, a ALA jest również potrzebny i to w większych dawkach niż DHA i EPA
-wszelkie specyfiki przechowywać w odpowiedniej temperaturze i z dala od światła
-należy je przyjmować min 3 miesiące , w lato ostrożnie