26 Paź 2019, Sob 17:47, PID: 808856
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26 Paź 2019, Sob 18:15 przez czerczesow.)
(25 Paź 2019, Pią 20:18)Żółwik napisał(a): Co ciekawe, gra w szachy jest rozwiązywalna, tzn. albo jedna ze stron zawsze ma strategię wygrywającą, albo obie strony mają strategię dającą co najmniej remis. Ale nawet nie wiadomo, która z tych trzech tez jest prawdziwa.
Czyli może być tak, że doskonały komputer, np. grając białymi, miałby zawsze zwycięstwo
Kilka miesięcy temu jakaś sztuczna inteligencja o nazwie AlphaZero, pokonała najlepszy dotychczas program szachy Stockfish i to w sposób nie podlegający dyskusji.
"AlphaZero i Stockfish rozegrały 100 gier między sobą. Sztuczna inteligencja Google wygrała 28 partii, w tym 25 grając białymi (która ma przewagę pierwszego ruchu) i 3 po czarnej stronie. Pozostałe 72 pojedynki zakończyły się remisem. Stockfishowi nie udało się wygrać nawet pojedynczej partii."
Tutaj jest cały artykuł https://www.spidersweb.pl/2017/12/sztucz...zachy.html
Co Ciekawe nauka gry w szachy zajęła Alphrze cztery godziny.
Ja to jednak muszę chyba grać jak mojej Mamy nie ma, albo śpi, bo inaczej no nie mogę się skupić. Zamiast gry muszę odpowiadać na jakieś pytania, kto gdzie mieszka/ł itp pierdoły. Pójdę w poniedziałek do tego klubu szachowego, to tam chociaż będzie konkretna rozmowa i spokój w głowie.