22 Lip 2009, Śro 20:55, PID: 165316
Hektor napisał(a):Ja osobiście mocniej widzę je w wychowaniu patriarchalno-konserwatywnym, które to często jest zaborcze i nie pozwala się człowiekowi zrealizować.
To raczej efekt kołtuńskiego wychowania i zupełnego wypaczenia rozumienia wychowania patriarchalno-konserwatywnego, na rzecz hołdowania męskiemu szowinizmowi.
Hektor napisał(a):Są mniej agresywne, ale ze względu na to, że muszą się ze swoją agresją bardziej ukrywać odnajdują alternatywne sposoby wyżywania się
Gdyby nie były więcej, to by nie musiały ukrywać swojej agresji, bo w ich wydaniu byłaby co najmniej urocza 8)
Hektor napisał(a):Ja mówię o patriarchacie, w którym najstarszy mężczyzna tzw. pater familias ma prawo decydować o losach wszystkich członków rodziny. A efekty takiego traktowania najlepiej widać w literackiej postaci Izabeli Łęckiej. Doskonały przykład arystokratycznej neurotki, stworzonej przez system patriarchalny.
Ja mówię o patriarchacie w którym mężczyzna - z racji, tego, że w sposób naturalny został wyposażony w przymioty psychiczne i fizyczne pozwalające dowodzić grupą, sprawuje pieczę nad rodem, w sposób mądry i odpowiedzialny, stając się królem ale i jednocześnie najuniżeńszym sługą wszystkich - w myśl zasady chcesz rządzić - służ.
Oczywiście - Lalka to przykład zgnuśniałego, skołtunionego społeczeństwa i jego produktów.
I właśnie przed tym przestrzegam.
Hektor napisał(a):A to istniał kiedyś dobry patriarchat?
Historia...
trochę się znajdzie przykładów.