28 Sty 2010, Czw 21:18, PID: 194550
Wojsko mnie pogoniło a raczej mam wezwanie na kwalifikacje wojskową za troche ponad miesiąc i wypadałoby mieć dowód. Do tej pory nie załatwiałem nic w urzędach, boje sie że jak tam wejdę to sie pogubie Z tego co kumpel mówił najpierw sie płaci kasę i dostaje sie dowód wpłaty(?) potem idzie sie wypełniać wniosek i voila.
Chciałbym jednak ułatwić sobie pierwszą przechadzke do urzędu i mam pare pytań to tych co już złożyli wniosek (gdzie lepiej je zadać niż tu )
Czy można wypełnić wniosek w domu? W internecie widzę jest jak najbardziej dostępny gotowy wzór. Kumpel mówił że wnioski "leżą przy wejściu" w urzędzie miasta więc myślę że tak samo można se wydrukować wniosek w domu i w spokoju wypełnić. Czy mam rację? Chodzi o coś takiego http://www.wilkow.lubelskie.pl/pliki/wni...dowodu.pdf
Jak rozumiem z 2 zdjęć jedno idzie na wniosek a drugie na sam dowód? Tak z ciekawości po co 2
Kumpel mówił coś że trzeba wziąć legitymacje - czy to oznacza że trzeba wypełniać pola pod "Posiadany dokument tożsamości"? Bo te pola to raczej wydaje mi się wypełnia sie w wypadku zgubienia dowodu.
Jeśli trzeba to skąd wziąć dane do pola 19 (Seria) ? Na legitymacji nie mam nic takiego.
Ostatnia sprawa
Chciałbym jednak ułatwić sobie pierwszą przechadzke do urzędu i mam pare pytań to tych co już złożyli wniosek (gdzie lepiej je zadać niż tu )
Czy można wypełnić wniosek w domu? W internecie widzę jest jak najbardziej dostępny gotowy wzór. Kumpel mówił że wnioski "leżą przy wejściu" w urzędzie miasta więc myślę że tak samo można se wydrukować wniosek w domu i w spokoju wypełnić. Czy mam rację? Chodzi o coś takiego http://www.wilkow.lubelskie.pl/pliki/wni...dowodu.pdf
Jak rozumiem z 2 zdjęć jedno idzie na wniosek a drugie na sam dowód? Tak z ciekawości po co 2
Kumpel mówił coś że trzeba wziąć legitymacje - czy to oznacza że trzeba wypełniać pola pod "Posiadany dokument tożsamości"? Bo te pola to raczej wydaje mi się wypełnia sie w wypadku zgubienia dowodu.
Jeśli trzeba to skąd wziąć dane do pola 19 (Seria) ? Na legitymacji nie mam nic takiego.
Ostatnia sprawa
Cytat:Do wniosku należy dołączyć następujące dokumenty: odpis skrócony aktu urodzenia lub aktu małżeństwa i posiadany dokument tożsamości. W przypadku, gdy wymienione akty znajdują się w miejscowymJeśli idę do urzędu miasta z tym to powinni to tam mieć? Kumpel nic nie wspominał o tym.
Urzędzie Stanu Cywilnego, sprawdzenia danych zawartych we wniosku dokonuje organ przyjmujący wniosek, bez potrzeby załączania odpisów aktów. Do wniosku o wymianę dowodu osobistego, nie załącza się
odpisów aktów stanu cywilnego, jeżeli dane osobowe nie uległy zmianie od czasu wydania ostatniego dokumentu.